Новини корекції пресбіопії

Автори: Кіреєв Володимир Вікторович (адаптований переклад) - лікар вищої категорії, кандидат медичних наук, викладач кафедри офтальмології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, фахівець медичного центру «АЙЛАЗ», досвід роботи – понад 25 років
Інші публікації цього автора
Charters Lynda
Інші публікації цього автора
08.06.2022 10:00

Новини корекції пресбіопії

Новини корекції пресбіопії

Lynda Charters
6 травня 2022 року

Джерело: https://www.optometrytimes.com/authors/lynda-charters

Погляд на поточний і майбутній спектр варіантів лікування цього вікового стану.

Статтю рецензувала Каролінн Майя Роша, доктор медичних наук, доктор філософії.

За словами Каролінн Майя Роша, доктора медичних наук, директора рогівкового відділення та рефракційної хірургії в Медичному університеті Південної Кароліни (Чарльстон), сьогодні корекція пресбіопії переповнена інноваціями, що включають процедури на рогівці, фармакологічні засоби, склеральні, факічні та інтраокулярні (ІОЛ) лінзи.

Втручання на рогівці

Варіантом втручання на рогівці є фокальна денатуризація колагенових волокон, що здійснюється фемтосекундним лазером шляхом зміни показника заломлення рогівки.

Іншим варіантом є лентикулярна інтрастромальна кератопластика, при якій попередньо сформована донорська стромальна лінза вводиться або під фемтосекундний клапоть, або в кишеню рогівки.

Також доступні вкладки/накладки на рогівку з модифікованим ексімер-лазерним пресбіопічним профілем і модифікований монозір.

Фотоабляція кришталика

Фемтосекундні лазерні імпульси можуть пом’якшити пресбіопічний кришталик і відновити акомодацію.

Фармакологічні методи лікування

Оптичну систему малою апертурою можна сформувати шляхом звуження зіниці, індукованої фармакологічно. Очні краплі Liquid Vision (терапія пресбіопії), офтальмологічний розчин CSF-1 (Orasis Pharmaceuticals), AGN-190584 (Vuity; Allergan, компанія AbbVie) і FOV Tears (розроблений колумбійським дослідником Феліпе Вехарано).

«Отвір, розміщений перед оком, може обмежити периферичний зір», - сказала вона. – «Однак перевага полягає в тому, що, коли точковий отвір розташовується на площині райдужної оболонки, глибина фокусування розширюється без обмеження периферичного зору».

«Така зміна призводить до звуження зіниці в діапазоні від 40% до 50% від природного розміру зіниці, що дозволяє досягти розширеної глибини фокусування без шкоди для зору на відстані», - сказала вона.

Оцінка цього підходу в клінічному дослідженні фази 3 GEMINI 1 з використанням AGN-190584 показала, що пацієнти в дослідженні поліпшили зір на 3 лінії зору через 6 годин після закапування краплі на 30-й день користування краплями. Пік ефекту препарату був через 1 годину після закапування зі збереженням змін до 24 годин.

Інші підходи до лікування пресбіопії включають зменшення жорсткості кришталика та відновлення його еластичності за допомогою EV06 (Novartis) та корекції зору (NanoDrops), що викликає зміну показника заломлення.

Процедури на склері

Процедура лазерних склеральних мікропор (LSMTM) виконується в 4 квадрантах протягом менше ніж 8 секунд у кожному квадранті, в результаті чого роз’єднуються склеральні міофібрили, відновлюючи, таким чином механічну ефективність природного механізму акомодації та покращуючи біомеханічну рухливість війкового тіла, сприяючи досягненню акомодаційної здатності.

Інтраокулярні лінзи

Для лікування пресбіопії при операції на кришталику доступні декілька конструкцій ІОЛ, а саме: акомодаційні ІОЛ з розширеною глибиною фокусування, ІОЛ з малою діафрагмою та мультифокальні ІОЛ.

Крім того, для усунення пресбіопії існує процедура, що змінює показник заломлення монофокальної акрилової ІОЛ.

«У майбутньому ми зможемо використовувати фемтосекундний лазер для формування бажаного коефіцієнта заломлення акрилової ІОЛ шляхом створення 3-вимірних структур в ІОЛ, що забезпечить модифікацію акрилової монофокальної ІОЛ на мультифокальну ІОЛ і навпаки», - сказала Роша.

Коментарі

Завантаження...

 
 
Офтальмологічні події
 
Facebook