Топ-новина 2022 року в офтальмології: нейропротекторні ефекти нікотинаміду та пірувату у пацієнтів з глаукомою

Автор: Калашнікова Ольга (адаптований переклад) – врач-офтальмолог центра «АЙЛАЗ»
Інші публікації цього автора
15.02.2023 10:00

Топ-новина 2022 року в офтальмології: нейропротекторні ефекти нікотинаміду та пірувату у пацієнтів з глаукомою

Топ-новина 2022 року в офтальмології: нейропротекторні ефекти нікотинаміду та пірувату у пацієнтів з глаукомою

За останній рік ми ознайомилися з багатьма чудовими статтями, присвяченими діагностиці та лікуванню пацієнтів з глаукомою. Зокрема, ця чудова стаття Де Мораеса та його колег розглядала «Святий Грааль» терапії глаукоми – запобігання втраті глаукоматозних гангліозних клітин шляхом їх захисту від пошкодження, пов’язаного з тиском. Зокрема, автори зазначили, що «мітохондріальні аномалії можуть бути раннім чинником дисфункції нейронів при глаукомі». Вони посилалися на дослідження за участю спеціальної закодованої DBA/2J мишачої моделі з очною гіпертензією, в якої пероральне застосування нікотинаміду (амідної форми вітаміну В3 та попередника нікотинамідного аденіндинуклеотиду, ключової молекули в енергетичному й окислювально-відновному метаболізмі) було успішним у запобіганні глаукоматозному пошкодженню, так що в 93% очей у мишачій моделі DBA/2J глаукома не розвинулася. Аналогічно, вони процитували дослідження за участю цієї та інших моделей глаукоми на тваринах, в яких «пероральне приймання пірувату захищало як щурячі, так і мишачі моделі глаукоми від нейродегенерації, причому комбінація нікотинаміду та пірувату була найбільш захисною в мишачій моделі».

На основі щойно описаного дослідження на тваринах автори повідомили про результати ІІ фази рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження, в якому 32 пацієнти завершили вивчення висхідних пероральних доз нікотинаміду (1000 мг – 3000 мг) і пірувату (1500 мг – 3000 мг) порівняно з плацебо (рандомізація 2:1). Метою дослідження було «перевірити гіпотезу про те, що комбінація нікотинаміду та пірувату може покращити функцію гангліозних клітин сітківки при глаукомі людини, виміряну за допомогою стандартної автоматизованої периметрії». Основна гіпотеза полягала в тому, що лікування покращить функцію мітохондрій і виробництво енергії, що призведе до покращення виживання гангліозних клітин у цих пацієнтів. Середня тривалість спостереження становила 2,2 (2,0-2,4) місяці. Основні результати та показники лікування базувалися на «кількості локалізацій тесту поля зору, що покращилися за межами нормальної варіабельності в досліджуваному оці; вторинними кінцевими точками були темпи зміни глобальних показників поля зору (середнє відхилення [MD], стандартне відхилення [PSD] та індекс поля зору [VFI])». Серйозних побічних ефектів не спостерігалося.

Автори повідомили, що «кількість поліпшень у тестових точках була значно вищою в групі лікування, ніж у групі плацебо (медіана [IQR], 15 [6-25] проти 7 [6-11]; P = 0,005). Темпи зміни PSD свідчили про покращення при лікуванні порівняно з плацебо (медіана -0,06 проти 0,02 дБ на тиждень; 95% ДІ від 0,02 до 0,24; P = 0,02), але не MD (0,04 проти -0,002 дБ на тиждень; 95% ДІ від -0,27 до 0,09; P = 0,35) або VFI (0,09 проти -0,02% на тиждень; 95% ДІ від -0,53 до 0,36; P = 0,71)».

Автори дійшли висновку, що лікування призвело до «значного короткострокового поліпшення зорової функції, що підтверджує попередні експериментальні дослідження, які вказують на роль цих агентів у нейропротекції у людей з глаукомою та підтверджують необхідність проведення довгострокових досліджень для встановлення їх корисності в уповільненні прогресування захворювання». Дивно, що будь-яку відповідь можна було виявити лише за 2 місяці лікування. Враховуючи  потребу в нейропротекторному лікуванні пацієнтів з глаукомою, ці обнадійливі результати вітаються, та ми з нетерпінням очікуватимемо на результати більш довгострокової оцінки.

Джерело: https://www.ajo.com/

Коментарі

Завантаження...

 
 
Офтальмологічні події
 
Facebook